Na, de mi is az a PH-Érték?

[1] A pH (pondus hidrogenii, latinul potentia hydrogeni, hidrogénion-kitevő) dimenzió nélküli kémiai mennyiség, amely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Híg vizes oldatokban a pH egyenlő az oxóniumion-koncentráció tízes alapú logaritmusának ellentettjével. (Wikipédia)
[2] A PH-Érték a pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása.

A Pannonhalmi Borvidékhez ma közel 650 hektárnyi művelt szőlő tartozik és az írásos emlékek szerint már Szent László korában is javában folyt itt szőlőtermesztés, amely a bencések tevékenységének köszönhetően terjedt el – a rómaiak után ismét – a környéken. A 19. századi filoxériajárvány, majd a 20. század viharos történelme azonban ezt a borvidéket sem hagyta nyom nélkül, és a küzdelmes évtizetedek után a 2000-es évek elejétől ismét virágkorát éli a borvidék. Magyarország borvidékeit tekintve a Pannonhalmi Borvidék azonban méret és népszerűség szempontjából is kicsit hátul van még a tornasorban, amelynek okai között elsősorban a rendszerváltozást követő intenzív győri iparosodás, valamint a potenciális munkaerő külföldi elhelyezkedése áll.