Pécsinger Szőlőbirtok//

„Hiszünk a szőlőben. Elődeink is hittek. Az apám, a nagyapám és az ő apja. Talán ez a hit segített valóra váltani az álmainkat annak ellenére, hogy sokszor irreális pozícióból indultunk. A borainkban iszonyú sok munka van. A Pécsinger-generációk munkája. Célunk, hogy teremtsünk: a gondosan művelt szőlőből kiváló bort, unokáinknak pedig jövőt.” – szól Pécsinger János ars poeticája.

 

A család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon laknak.

 

Már messziről feltűnő, Ekler Dezső Ybl-díjas építész által tervezett pincészetük a Báródombon áll. A családi legendárium szerint amikor több mint 20 évvel ezelőtt a pincészetet alapító idősebb Pécsinger János kisfiával a Báródombon szánkózott, megígérte a kis Jánoskának, hogy egyszer házat épít neki a területre. A fiú felnőtt, a ház megépült, ám igaz, hogy nem lakóépület, hanem szőlőfeldolgozó lett belőle, ahol a pasztőröző eljárással gyümölcslevek készülnek, amely mellett reduktív és hordós érlelésű borok készítésével is foglalkozik a család.

 

Az alapító agrármérnök apa megértette az idők szavát s ma már inkább fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. A jól kipróbált, hordós technológia helyét ezzel átvette az acéltartályos, reduktív eljárás illetve az ezzel kombinált fahordós érlelés. Az így készült borok üdébbek, frissebbek, élénkebb illat-, íz- és zamatvilággal rendelkeznek – ahogy ők mondják, magukban hordozzák a napfény ízét, a nyári szerelmet.

 

A család összesen mintegy 70 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, amelyen a mennyiségét tekintve mindenképpen zászlóshajónak számító olaszrizling mellett pinot blanc, királyleányka, cserszegi fűszeres, rajnai rizling, Irsai Olivér és sauvignon blanc adja a fehérszőlők legjavát, merlot, pinot noir és cabernet franc kékszőlősorokkal színesítve.

 

Céljuk, hogy évről évre állandó minőséget tudjanak palackba tölteni, és hogy a „Pécsingerék bora” jelző a megbízható, jó ivású borokat jelentse. Legyen szó egy szerelmes nyári estéről, egy önfeledt baráti beszélgetésről vagy a család vasárnapi ebédjéről, úgy tartják, hogy egy palack valamelyik borukból különlegesebbé teszi ezeket a pillanatokat. Hiszen a jelmondatuk is ez: „Különlegesből felejthetetlent!”

Az összefogás további tagjai//

 • Pannonhalmi Apátsági Pincészet

  A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját.

 • Hangyál Pincészet

  A Hangyál Pincészet egésze a családról szól. Nagyon szeretjük a bor szerepét az életünkben. Olyan dolgokat hozott elő belőlünk, amit más nem idézett volna elő.

 • Herold Pince

  A Herold Pince a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, története ugyanis 2009-ben kezdődött a pannonhalmi Széldomb-dűlő 0,5 hektárnyi, 40 éves olaszrizling-ültetvényének megvásárlásával…

 • Tar Pincészet

  A Tar Pincészet története 1988-ig nyúlik vissza, ekkor telepítették ugyanis az első olaszrizling-tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, 1996-ra pedig már 30 hektáron szüreteltek.