Herold Pince//

A Herold Pince a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, története ugyanis 2009-ben kezdődött a pannonhalmi Széldomb-dűlő 0,5 hektárnyi, 40 éves olaszrizling-ültetvényének megvásárlásával – amolyan „meglátni és megszeretni” élmény volt…
Bár a tulajdonos Herold Ádám gyermekként belekóstolhatott a borkészítés mikéntjébe, családi indíttatás híjájén „zöldfülűként” vágott bele családjával a vállalkozásba pályázatok és a borvidék jónevű borászainak segítségével.

 

Pannonhalma Széldomb-dűlőjében közel 12 hektárnyi összterületen gazdálkodik a pince, amelyen a hangsúlyosabb fehérszőlő-ültetvények (Irsai Olivér, fűszeres tramini, sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling és a borvidéken egyedülálló, különleges jegyeket mutató sárga muskotály) mellett megjelentek az ezen a borvidéken is egyre nagyobb teret hódító kékszőlőfajták egyaránt (merlot, cabernet franc, kékfrankos).

 

A pince a Pannonhalmi Főapátság lábánál, Pannonhalma város központjában található és több száz éves múltra tekint vissza, amikor a bencések még dézsmapinceként használták. Átépítése és bővítése után 2015 év végétől várja a kóstolni vágyókat.

Az összefogás további tagjai//

 • Pannonhalmi Apátsági Pincészet

  A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját.

 • Hangyál Pincészet

  A Hangyál Pincészet egésze a családról szól. Nagyon szeretjük a bor szerepét az életünkben. Olyan dolgokat hozott elő belőlünk, amit más nem idézett volna elő.

 • Tar Pincészet

  A Tar Pincészet története 1988-ig nyúlik vissza, ekkor telepítették ugyanis az első olaszrizling-tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, 1996-ra pedig már 30 hektáron szüreteltek.

 • Pécsinger szőlőbirtok

  A család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon laknak.