Tar Pincészet//

A Tar Pincészet története 1988-ig nyúlik vissza, ekkor telepítették ugyanis az első olaszrizling-tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, 1996-ra pedig már 30 hektáron szüreteltek. Szintén ebben az esztendőben került birtokukba az egykori apátsági dézsmapince Tényőn, amely 200 éves múltjával ma is fontos szerepet játszik a borászat életében. 2010 után tovább terjeszkedtek, így tevékenységük eredményeként az ősi termőterületnek számító tényői Várhegy-dűlőre 50 év után ismét visszakerültek a tőkék. Napjainkban 65 hektáron művelnek fehér- és kékszőlőt egyaránt: traminit, sauvignon blanc-t, Irsai Olivért, kékfrankost és cabernet franc-t.

 

Az elmúlt években teljes technológiai megújuláson ment keresztül a családi vállalkozás, hogy korszerű, minőségi borokkal szolgálhassák ki a közönséget. Számukra a maximalizmus a hivatásuk elengedhetetlen velejárója, saját ambícióik azonban mellett fontosnak tartják a Pannonhalmi Borvidék felvirágoztatását is, hiszen életük egybefonódik e történelmi termőtájjal.

Az összefogás további tagjai//

 • Pannonhalmi Apátsági Pincészet

  A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját.

 • Hangyál Pincészet

  A Hangyál Pincészet egésze a családról szól. Nagyon szeretjük a bor szerepét az életünkben. Olyan dolgokat hozott elő belőlünk, amit más nem idézett volna elő.

 • Herold Pince

  A Herold Pince a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, története ugyanis 2009-ben kezdődött a pannonhalmi Széldomb-dűlő 0,5 hektárnyi, 40 éves olaszrizling-ültetvényének megvásárlásával…

 • Pécsinger szőlőbirtok

  A család évtizedek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel a Pannonhalmi Borvidék legkiválóbb dűlőin. Ültetvényeik a tényői, a győrszemerei és a győrújbaráti dombokon laknak.