Dr. Fiáth Attila segíti a PH-Érték palackozott tételeinek kiválasztását

A Pannonhalmi PH-Érték közösségi bormárka adott évjáratából származó, egységes arculatú címkével palackozott tételeinek kiválasztásában a bormintákat adó termelőket Dr. Fiáth Attila külső szaktanácsadó segíti.

Dr. Fiáth Attila
Attila a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, nemzetközi borakadémikus. Legjobban tanulni és tanítani szeret, igazi hivatása ez. 2014-ben az egyetemen az év oktatójává is megválasztották. Ő maga is örök diák, aki megjárta a “felsőpolcokat”: tanult Cambridge-ben, a Harvardon és jelenleg a boros “jediképző”, az Institute of Masters of Wine hallgatója. Húsz éve szerette meg a borokat, és azóta kóstol rendszeresen és rendszertelenül évi több ezer bort a világ minden részéről.

Saját fejlesztésű kóstolási és kiválasztási módszere az úgynevezett “origókóstoló”, amelynek lényege, hogy a mintákat adó borászok által elképzelt, közösen kikristályosított, optimumnak tekinthető termékstílusnak megfelelő, illetve ahhoz legközelebb eső borok kerüljenek kiválasztásra. Nem a “mindent bele” alapon legtöbbet nyújtó, sokkal inkább a megcélzott stílust leghitelesebben visszatükröző borok megtalálása a folyamat célja.

A hazánk több borvidékén is hasonló tanácsadási munkát végző szakértő a Pannonhalmi PH-Érték esetében is e törekvés nyomán tölti be egyszerre a piaci visszacsatolás, a döntőbíró s az edző szerepét is egy tudatosabb borvidéki önkép formálódása érdekében.