A PH-Érték rizlingben látja a világot

A pannonhalmi Viator étterem adott otthont annak a rendhagyó rajnai rizling kóstolónak, amely nem csupán egy szakmai találkozó volt, hanem egyúttal egy fontos mérföldköve is a Pannonhalmi Borvidék tudatos fejlesztésének, építkezésének.

2017-ben a PH-Érték néven indított klaszterszerű összefogás létrehozásakor az alapító pincészetek tervei között kiemelt helyet kapott az a termékfejlesztési koncepció, aminek alapszintű lépése a Pannonhalmi Borvidék első közösségi bormárkájának megalkotása volt egy rajnai rizling alapú borházasítás formájában, ugyancsak PH-Érték néven. A borpiramis felépítésének következő lépcsője egy olyan fajtabor megalkotása, amely egyértelműen determinálja majd a régióban tevékenykedő borászok látásmódját, a borvidék jövőjét. Olyan prémium minőségű, 100% rajnai rizlingből készült bor körvonalazása a cél, ami a fajtajellegesség megtartása mellett erőteljesebb termőhelyi karaktert hordoz, a borvidék identitását kifejezve és megítélését emelve ezáltal.

Ennek a munkának az indító lépése volt az a nyitott, bár elsősorban a bortermelő közösséget megszólító kóstoló, amelynek tematikai összeállítását, valamint a rendezvény házigazdájának szerepét is Dr. Fiáth Attila független borszakértő vállalta magára.

A többek között a balatoni régió közösségi bormárkájának, a BalatonBornak a kialakításában és Szekszárd borászati útkeresésében is jelentős szerepet hordozó szakember a rajnai rizling világának tíz meghatározó “alakját ” hozta el a rendezvényre. A Németországtól Francia- és Olaszországon át Új-Zélandig ívelő kínálat nemcsak különleges kóstolási élményt, hanem az eligazodásban, a borvidék számára testhezálló és helyes irányvonal megtalálásában is fontos támaszt nyújtott.

A PH Érték közösségi bormárka sűrű programot kapott a tavaszra. Május 21-én Budapesten másik két közösségi bormárkával (BalatonBor, RedY) karöltve debütált a nagyközönség és a szakma előtt, itt lehetett először megízlelni a 2018-as szüret eredményét. Június 1-2. napokon a Stílusos ART Piknik keretében a villányi RedY-vel közösen mutatkozik be a PH-Érték a győri borkedvelő közönségnek és a távolabbról érkezőknek. Június 20-23. között pedig a Múzeumok Éjszakája művészeti és kulturális fesztivál zajlik majd a tökéletes hosszú hétvége jegyében csütörtök estétől vasárnap estig. Itt 11 múzeumépület várja a művészetkedvelő, igényes szórakozásra vágyó érdeklődőket. Az Apátúr ház-udvara erre a négy napra PH-Érték Borudvarrá változik, ahol a Viator étterem által delegált Omnibus food-truck, hat borvidéki pincészet kínálata s benne természetesen a 2018-as PH-Érték ígér gasztronómiai és borélményeket színes kulturális programokkal fűszerezve.