A fogyó Hold árnyékában: bemutatjuk a PH-Érték egyesületet!

A vörös Hold már a bibliai időkben is félelmet keltő jelenségnek számított, hiszen a prófécia szerint a Hold vérbe borulása annak az előjele, hogy Isten meglátogatja népét, mert elérkezett az Apokalipszis. Ez a természeti jelenség később is foglalkoztatta az embereket, egyesek a világvégét azonosították vele, amit Kolumbusz Kristóf ki is használt, hogy a mai Jamaica területén élő bennszülöttektől élelmiszert zsaroljon ki legénysége számára, mielőtt tovább fedezte volna föl Amerikát. A 21. században pedig ennek az égi tüneménynek vigyázó szeme alatt mutatkozott be 6 pannonhalmi borász és jelentette be, hogy ezután közösen gondolkodva szeretnének befektetni a borvidék jövőjébe.

2018 július 27-én az évszázad természeti csodája zajlott az égen: a Hold előbb vörösben izott, majd eltűnt teljesen. Az ezotéria – ha nevezhetem így, dacolva azzal, hogy egyesek pejoratívan értelmezik ezt a kifejezést – szerint a teljes holdfogyatkozáskor elengedjük mindazt a rosszat, amire nincsen szükségünk az életünkben és a helyet valami újnak adjuk át.

Nem tudom, hogy a Cseri, Hangyál, Pécsinger, Tar, Herold és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászai, arcai gondoltak-e erre, amikor ezt a napot tűzték ki, hogy leleplezzék a PH-Értéknek elkeresztelt egyesületüket, mindenesetre szimbolikusra sikerült a dátum.
Ismerősen csengenek az előbb felsorolt nevek? Vagy nem annyira? Esetleg csak az utolsó? Eljött az idő, hogy a többiekkel is megismerkedjen minden borszerető ember, hiszen mint ahogy a mondás is tartja: egy fecske nem csinál nyarat, azaz egy pincészet nem csinál borvidéket.