PH-Érték Bor

A bor//

Színe a zöldes fehértől a zöldes sárgáig terjedő skálán mozog. Friss és üde jellegű házasítás, amely hordozza a rajnai rizling jegyeit, miközben annak karaktere nem uralkodik el a cuvée-n. A bor kerek kortyban ölt testet, gyümölcsös ízvilágú, emellett lendületes és arányos savakkal rendelkezik. A Pannonhalmi Borvidék könnyedsége és jellegzetes egyénisége mutatkozik meg a palackozott tételekben.

Szőlőfajták:

  • fő fajta: rajnai rizling
  • egyéb fajták: olaszrizling, chardonnay, pinot blanc, királyleányka
  • illatos/aromatikus fajták: fűszeres tramini, sauvignon blanc

 

Szőlőtermesztés:

  • fő fajtánál a 60 hl/ha termésmennyiséget nem szabad meghaladni
  • egyéb és illatos/aromatikus fajtáknál 80 hl/ha termésmennyiséget nem szabad meghaladni
  • 80 cm-nél nem magasabb törzsmagasságú ültetvényekről származó szőlőt lehet csak feldolgozni (alacsony kordon, Guyot, középmagas kordon)
  • az ültetvényeken a környezettudatos gazdálkodást kell előtérbe helyezni (zöldítés, rovarölőszerek háttérbe szorítása, hasznos élőszervezetek megőrzése, stb.)
  • kézi szüretelés

 

Feldolgozás:

  • szakaszos üzemű préselés
  • tartályban erjesztett és érlelt
  • kötelező a musttisztítás
  • élesztő használatával a szőlőfajta stílusát, bélyegeit nem lehet megváltoztatni

Borházasítás:

  • a fő fajta aránya a házasításban 50%
  • az illatos/aromatikus fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több 30%-nál
  • évjáratok házasítása nem megengedett, csak adott évjárat borait lehet felhasználni

 

Analitika:

  • alkoholtartalom: 12,0% vol.
  • minimális savtartalom: 4,5 g/l
  • maximális maradékcukor a borban lévő borkősavtartalomnál nem lehet nagyobb
  • csak száraz borként lehet forgalomba hozni

 

Bírálat:

  • Fiáth Attila origó-kóstolójának módszere szerint és személyes vezetésével illetve a mintát benyújtó összes termelő aktív részvételével

 

Megjelenés:

  • csak 750 ml-es, rizling típusú palackba tölthető
  • PH-Érték logójának feltüntetése a csavarzáron és a címkén
  • a bírálaton sikeresen szereplő borok egységes arculat alatt és azonos időben kerülnek forgalomba
  • a bort nem lehet március előtt forgalomba hozni a klasztertagok egyöntetű beleegyezése nélkül
PH-Érték Bor